Zelfontplooing, Samenleving en overig beleid

Op 13 mei 2018, over deze onderwerpen: Cultuur, Sport

Beste lezer, beste burger, beste sympathisant,

Vandaag sluiten wij onze reeks van 5 overzichten over het gevoerde beleid af met ons laatste onderdeel: ZELFONTPLOOING, SAMENLEVING EN OVERIG BELEID.

ZELFONTPLOOING

Dit woord veronderstelt dat de burger zichzelf moet ontdekken en ontplooien. Wij vinden dat een overheid – in dit geval de gemeente - een rol heeft te spelen om daarin te begeleiden. Het belastinggeld moet voor een deel herbruikt worden om de bevolking daarin te steunen.

Het erkennen, maar ook het logistiek en financieel ondersteunen van verenigingen hoort daarbij. Hoogstraten heeft een zeer ruim aanbod in het verenigingsleven en daar mogen we fier op zijn. Daarom werden tijdens deze legislatuur eerdere reglementen herzien die de steun brengen bij die aanvragers die actief zijn en zich richten op de toekomst, dus de jeugd.

We vragen en krijgen ook een tegenprestatie: de verenigingen zijn gegroepeerd in verschillende adviesraden die meedenken over verschillende domeinen: cultuur, sport, verkeer, jeugd, gezondheid, ouderen enz.. Zij vergaderen regelmatig en overlopen die onderwerpen die zij belangrijk vinden en waarover zij willen meepraten. Deze adviezen worden verwerkt in beslissingen, zodat hun inbreng in de democratische besluitvorming terug te vinden is. Ook buurt- en wijkwerking wordt gestimuleerd en ondersteund.

CULTUURAANBOD

Eén van de belangrijkste taken van de lokale overheid is een aanbod geven van aanvullende culturele activiteiten. De verenigingen zelf doen daar veel aan, maar hebben niet altijd de mogelijkheid om alles te realiseren. Het in 2014 opgerichte GemeenschapsCentrum heeft die rol op zich genomen. In de Rabounnizaal worden evenementen en optredens georganiseerd die deze leemte opvullen en onze burgers en deze van de omtrek de kans bieden om vlakbij cultuur te beleven en ervan te genieten. Er wordt hard gewerkt aan de plannen voor de  ontwikkeling van een nieuw GemeenschapsCentrum.

Het Stedelijk Museum op het Begijnhof is een hoofdspeler op het vlak van musea. Vaste en wisselende tentoonstellingen rond diverse thema’s worden daar georganiseerd. De museumraad en de vele vrijwilligers kijken over de schouder mee, verduidelijken hun initiatieven en moedigen het bestuur aan.

STADSDICHTER     

Tijdens deze legislatuur werd in Hoogstraten voor de eerste maal een stadsdichter aangesteld. Deze jonge man , Daan Janssens uit Wortel, zorgt regelmatig voor spitsvondige, amusante en aansprekende gedichten die onze dorpen, wijken en zelfs de toren versieren en opvrolijken. De gedichtenroute is zijn uitvinding en slaat zeker aan bij de bevolking.

LEZEN

De Bib kreeg onder de impuls van de nieuwe directie een zowat nieuw aanbod van boeken. De inrichting werd opgefrist en de werking werd herzien met nieuwe informaticasystemen en bijkomende activiteiten. Kortom, het wordt een nieuw vormings- en ontmoetingspunt.

SPORTIEVE SAMENLEVING

Sporten behelst bijna alle delen van een samenleving. Het bevordert de gezondheid, het kan alleen of in groep gebeuren, het daagt mensen uit en brengt ze bij elkaar. Daarom zet het Stadsbestuur alle zeilen bij om deze sportbeleving aan te moedigen. Op elke uitreiking van de sportverdienste zien we hoeveel mensen er bezig zijn met sportbeleving op alle mogelijke terreinen. Deze beleving wordt beloond met uitgebreide subsidies, met het huren van sportaccommodatie en het ter beschikking stellen van de sporthallen in de scholen.

Als we de Mosten ook nog beschouwen als een bijkomende sportmogelijkheid dan voldoet deze grote investering volledig aan de verwachtingen. Ontspanning, recreatie en inspanning vallen daar samen in de plooi van vrijetijdsbeleving.

OVERIG BELEID

Het zal u ongetwijfeld opvallen dat ONDERWIJS onder deze noemer gecatalogeerd is. Maar daar is een goede reden voor: onderwijs is een vanzelfsprekendheid die geen apart hoofdstuk vergt. Het gemeentebestuur zet alles in het werk om deze basistaak perfect te vervullen. We moeten trots zijn dat in Hoogstraten bijna alle richtingen tot en met het Middelbaar Onderwijs kunnen aangeboden worden. Van algemene opleiding, over techniek naar specialisatie. Dit brede aanbod ondersteunen we met alle mogelijke middelen. Het schoolvervoer, de zwemlessen, de sportinfrastructuren, de digitalisering, maar ook het beleid rond frisdranken staan op de agenda’s van overleg en bijsturing.                                                            Leerkrachten worden systematisch geëvalueerd en de directies stappen uit hun kantoor en zijn aanwezig in de klassen. Kinderen met taalachterstand worden begeleid en zelfs tijdens vakanties terug naar school gebracht. Zo werken we aan (h)echte integratie en inburgering.

Het Deeltijds Kunstonderwijs krijgt gestalte door het IKO dat intussen al 1100 leerlingen telt. Elk jaar opnieuw studeren kinderen en volwassenen af met een ruime bagage kennis en verrijking die vooral op Hoogstraatse bodem wordt verworven. Vanaf volgend schooljaar worden zelfs specialisatiejaren ingericht. Het laatste inspectierapport was lovend over de aanpak.

Maar ook de Academie voor Muziek en Woord van de Noorderkempen is aan een herbronning begonnen en richt zich op basis van competenties naar een breed publiek. Ook daar kunnen volwassen en kinderen terecht om zich voor te bereiden op vervolgstudies of om te genieten van hun hobby.

De reglementen voor subsidiëring van verenigingen werden herzien een aangepast aan de reële noden. Dit alles met één doel voor ogen: actief en toekomstgericht!

Beste lezer, beste burger, beste sympathisant,

Dit is de afsluiting van een overzicht dat uw N-VA - bestuurders beschouwen als de voornaamste verwezenlijking van ons partijprogramma. In een democratie doet je dat zelden als enige bestuurs-partij. De samenwerking in het schepencollege en in de Gemeenteraad bewijzen dat oplossingen kunnen gevonden worden als ernaar gezocht wordt.

Onze afwegingen waren steeds dezelfde: dient deze beslissing het algemeen belang ? Is de aanpak toekomstgericht? Staat er een gemeentelijke organisatie die de basis is voor stabiliteit en productiviteit? Zijn we mee in de veranderende omgeving? Doen we genoeg met de verkregen verantwoordelijkheid? Staan we voldoende in dienst van de bevolking?

6 jaar is lang, maar niet lang genoeg! De N-VA wil in Hoogstraten verder werken om bovenstaande motieven te verwezenlijken. U steunde ons!  Doe dat verder in de toekomst! 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is